ponuda10
Belani bb, 85320 Tivat, Crna Gora

Priganice

Crnogorska kulinarska tradicija.
25 sep

Priganice – upečatljiv detalj crnogorske kulinarske tradicije

Crnogorska kuhinja, iako su na nju uticale italijanska, turska, mađarska, ali i druge kuhinje, ima svoja nacionalna jela. Po načinu na koji se priprema meso, hljeb, priganice, raštan ili sir u kontinentalnom dijelu Crne Gore ili duž jadranske obale, primjećuje se italijanski uticaj.

Uticaj kontinentalne Evrope primjetan je kod pripreme džemova, kolača, krofni, a veliki uticaj Turske vidljiv je u pripremi pita, bureka, ćevapa, baklave.

Kod pripremanja gulaša, sataraša, đuveča ili sličnih jela, koja se često nađu na trpezi u domovima širom Crne Gore, osjetan je uticaj mađarske kuhinje dok je na primorju ipak najuzraženiji uticaj mediteranske kuhinje, štoje vidljivo po pripremi oubičajenih jela od morskih plodova.

Jela koja se služe na primorju, znatno se razlikuju od onoga što će vam poslužiti ako se nađete na sjeveru Crne Gore ili u njenom središnjem dijelu, ipak, u svakom kutku će za nekoliko jela, sa ponosom isticati da su naša, nacinalna i tradicionalna. Sve vrste nacionalnih jela su dostupne na čitavoj teritoriji Crne Gore, u restoranima s nacionalnom kuhinjom ili u domaćinstvima, ako ste nečiji gost. Važi mišljenje da su Crnogorci dobri i pažljivi domaćini koji gostu u znak dobrodošlice širom otvore vrata svog doma, postave ga “na čelo trpeze” i ponude najboljom hranom i pićem.

Sa malim razlikama više u izgledu, priganice se mogu naći, bez izuzetka, na svim tradicionalnim trpezama u svim krajevima Crne Gore.

Nastale nekada davno tokom teških godina crnogorske istorije, više zbog nemaštine i potrebe, nego zbog nekih visokih gastronomskih standarda, priganice su se zadržale u crnogorskoj kuhinji i danas, kao jedan od najdražih specijaliteta.

Konzumirale su se najčešće u seoskim područjima Crne Gore i istočne Hercegovine. Možemo ih nazvati slobodno pretečom današnjih poslastica.

Kuglice od brašna (od koga se pravi tijesto), ispržene u ulju ili masti, sada se služe najčešće uz domaći sir ili med i nezaobilaznu crnogorski pršutu. Ranije bi se uz priganice poslužio šečer i u rijetkim situacijama med.

Crnogorske domaćice najčešće koriste tijesto od hljeba, uz primjesu jaja, u novije vrijeme. Užitak u jednostavnosti njihovog ukusa i lakoća kombinovanja sa ostalim namirnicama, razlozi su njihovog postojanja, popularnosti i trajanja u kuhinji Crne Gore.

Priganice koje su spremljene na ulju su posne i obično se konzumiraju u danima posta, dok su one spremljene na masti mrsne.

Prave se u različitim veličinama, pa su u sjevernom dijelu Crne Gore malo vece i “rogatije” nego što je to slučaj sa primorskim dijelom gdje su priganice sitnije i okrugle.

Tokom istorije u načinu pripreme možemo razlikovati Zetske i Malisorske priganice. Čije recepte pišemo ispod.

Malisorske priganice

U mlakoj, blago posoljenoj vodi zakuva se tijesto od pšeničnog brašna, tako da bude malo gušće od kašastog. U dobro ugrijano ulje u tiganju kašikom se stavlja po malo tijesta, tako da pliva u masnoći. Tijesto ne treba da nadolazi. Kad priganica porumeni sa obje strane, vadi se iz tiganja i servira sa medom.

Zetske priganice

U posudu naliti pola vode i pola slatkog mlijeka, malo je posoliti I umlačiti na vatri. Posebno u tanjiru umutiti dva jaja i dodati ih mješavini vode i mlijeka. U sve ovo dodati toliko pšeničnog brašna da se dobije tijesto kje se lako može kašikom vaditi. U tiganj ili neki drugi plići sud staviti malo više masti ili ulja, prethodno dobro zagrijano na vatri, pa od tijesta odvajati manje količine kašikom, spuštati ih u vrelu masnoću i pržiti. Kada priganice lijepo požute sa obje strane, vaditi ih pirunom i slagati u posudu koju smo pripremili za to. Jedu se dok su tople sa sirom ili kajmakom, a ko želi može da ih pošećeri ili prelije medom.

Priganice su svakako nešto što morate probati kada boravite u crnogorskom domaćinstvu ili pak posjećjete tradicionalni restoran.

Odlično se kombinuju sa rakijom i vinom.

Recept za ovdašnju verziju priganica možete pronaći na linku :

http://www.coolinarika.com/recept/crnogorske-priganice

Izvor:

*http://montenegrina.net/nauka/gastronomija/jelena-jovanovic-najljepsa-crnogorska-jela-najsladi-susret-istoka-i-zapada/

*https://go.montenegro.travel/me/crnogorska-kuhinja