ponuda10
Belani bb, 85320 Tivat, Crna Gora

Kobasica i pivo prirodan spoj u Hotelu Helada

Jeste li se ikad zapitali kako su nastale i otkud potiču Njemačke kobasice?
Kobasice i pivo
18 okt

Kako su nastale i odakle potiču Njemačke kobasice?

Od aperitiva do brzog i jednostavnog glavnog jela, svestrane kobasice se odlično uklapaju u moderan način života. Jeste li se ikad zapitali kako su nastale i odakle potiču Njemačke kobasice?

Nemačka je zemlja prepuna kulinarskih zadovoljstava – ipak kobasica je prvo što nam pada na pamet. Kobasica je hrana koja predstavlja njemačku gastronomsku kulturu i raznolika je kao i istorija zemlje i naroda.

Činjenica je da Njemačka ima dugu istoriju, a hrana je oduvijek bila bitan dio njihove kulture, što se vidi još iz bajke „Ivica i Marica“, u kojoj se spominje hrana.

Jedan od velikih glavnih sastojaka njemačke kuhinje je kobasica, različitih vrsta. Recept za kobasice se razlikuje od sjevera do juga, a svaki region smatra svoju recepturu najboljom.

Kobasica je jedna od prvih stvari koja padne na pamet kada se razmišlja o Njemačkoj. Postoji preko 1500 vrsta kobasica u Njemačkoj i mogu se naći na skoro svakoj ulici, na štandovima sa hranom. Obično se prave od mljevenog svinjskog mesa, a postoji nekoliko metoda očuvanja mesa kao što su konzerviranje, sušenje i dimljenje

Sve ovo zaliva se pićem, skoro uvijek pivom. Njemci su druge najveće pivopije posle Čeha, imaju oko 1300 pivara na svojoj teritoriji, a u Bavarskoj se pivo smatra hranom. Oktoberfest, čiji se veći dio odvija tokom septembra, je šesnaestodnevni festival koji se održava u Minhenu i na kom se u prosjeku popije oko 6 hiljada hektolitara piva.

Riječ ‘kobasica’ ima poprilično nejasnu etimologiju i smatra se starom posuđenicom koja je odavno prisutna u svim slavenskim jezicima, sa slogotvornim ‘l’. Pa je tako u Rusiji kolbasa, u Mađarskoj kolbász, a u Slovačkoj klobása riječ koja se koristi za ovu mesnu prerađevinu.

Neki istoričari smatraju kako je riječ turskog porijekla, dok neki zastupaju teoriju da je riječ kobasica nastala kombinacijom dvaju hebrejskih riječi kol basar, odnosno ‘sve meso’.

Engleska riječ sausage potiče od starofrancuske riječi saussiche koja porijeklo ‘vuče’ iz latinskog salsicus što znači ‘začinjeno solju’


Od Babilonaca do Grka i Rimljana

Kobasica je najstarija mesna prerađevina o čijem postojanju nalazimo razne (pisane) dokaze. Istorija kobasica započela je prije 3500 godina s Babiloncima.

Homer u svojoj Odiseji opisuje vrstu kobasice izrađene od kozjeg želuca punjenog krvlju i masti koja se peče iznad otvorene vatre.

Kobasice se spominju i u Aristofanovoj satiri ‘Vitezovi’ u kojoj siromašni prodavač kobasica postaje vladar Atene.

Grčki komediograf Epicharmus napisao je 50 komedija, a jedna od njih nosi naslov ‘Orya’ ili ‘Kobasica’.

  1. godine prije Hrista spominje se lachang, kineska kobasica izrađena od janjetine i ovčetine.

Kobasica kao grijeh

Rimljanima su navodno za vrijeme vladavine cara nerona kobasice bile neizostavan dio raskalašne svečanosti u čast pastirskog (paganskog) boga Lupercula.

S pojavom hrišćanstva i vladavinom cara Konstantina I., sablažnjive su igre bile ukinute, a i samo jedenje kobasica proglašeno je grijehom. Legende kažu da kobasice ipak nisu nestale s rimskih jelovnika jer se stanovništvo njima potajno opskrbljivalo uz pomoć krijumčara. Krijumčarene kobasice kolale su Rimom u tolikom broju da je zabrana uskoro i službeno ukinuta.

U srednjem su vijeku kobasice doživjele pravi procvat i kobasičarstvo je postalo prava umjetnost. Kobasičari, wurstmachers kako su ih zvali u Njemačkoj, širom Evrope osmišljavali su nove recepte i smjese pa su gotovo svaki veći evropski grad i pokrajina dobili svoju kobasicu po kojoj su postali poznati. Svakako, Njemačka je i danas prijestonica kobasica sa čak 1500 vrsta wursta.

Kobasice u Crnoj Gori takođe imaju dugu tradiciju, ali to je potpuno drugačija receptura, priprema, čuvanje ali i različit način konzumiranja. U našoj tradiciji su svinjske ili goveđe ili kombinovane, krupno rezane i na dimu sušene kobasice, koje se mogu  konzumirati ´s noža´ ili pak kuvane sa krompirom ˝u guke ˝(kuvani krompir).

Ipak njemačke kobasice u Crnu Goru su dospjele nedavno. Njihova sve veća popularnost izražena je kod ljubitelja piva koji ovaj proizvod ´meze´ uz svoj omiljeni napitak. Sve je više pub-ova, gostionica pa čak i restorana koji ovu namirnicu uvrštavaju u svoj meni kako bi svojim gostima ponudili raznovrsne opcije.


Kobasica i pivo prirodan spoj u Hotelu Helada

U restoranu Hotela Helada u Tivtu, uz Nikšićko Pivo, možete probati 4 vrste popularnih kobasica:

* KASERKRAINER SCHARF je ljuta kobasica sa ementaler sirom, sačinjena od svinjskog, govedjeg mesa i čilija….

* BRATWURSTEL je bijela začinjena kobasica od svinjskog mesa (88%). Kraćeg i debljeg je izgleda, blagog ukusa, koja je ujedno najpopularnija među crnogorskim konzumentima.

* KASEKRAINER punjena sirom je kobasica sa ementaler sirom. Sadrži svinjsko, govedje meso i slaninu. Priprema se na laganoj vatri, premazana uljem….

* WALDVIETLER je pikantna kobasica od svinjskog i govedjeg mesa (92%). Punog je ukusa. Dimljena je preko bukovog drveta kako bi se dobio i razvio intenzivan ukus….

Najpopularnija je svakako bijela ili kako se izvorno zove Minhenska bijela kobasica, koja je nastala davne 1857. godine. Naime, njemački mesar Joseph Moser je ostao bez tradicionalnih dobrih ovcijih crijeva za viršle pa je morao da upotrijebi svinjska, i tako je ostalo do danas.. 

Koje su vama najdraže? 

Izaberite jednu ili napravite svoj mix od četiri vrste  kobasica koje su u Hotelu Helada, služe sa pomfritom i kečapom i senfom – ljutkaste i pikantne, taman da se ljutina ugasi pivom. Kobasice i pivo prirodan spoj!

Pratite Facebook stranicu Hotela Helada i iskoristitie akcijske ponude

https://www.facebook.com/hotelhelada/