ponuda10
Belani bb, 85320 Tivat, Crna Gora

Blog

ponuda06
24 maj

Mediteranska kuhinja

Kada pomislimo na Mediteran, prvo što nam pada na pamet je mediteranska kuhinja.

Aromatična, koloritna, mediteranska kuhinja označava posebnu kulturu pravljenja i uživanja u jelima.

Za razliku od drugih nacionalnih kuhinja, mediteranska nije proizvod određene etničke grupe ili kulture, već predstavlja proizvod kulturnog uticaja i razmjene starih naroda, te su njeni elementi postali popularni u cijelom regionu. Ona je skup kulinarskih trendova različitih naroda u regionu oko Sredozemnog mora.

Glavnu karakteristiku mediteranske kuhinje u velikoj mjeri odredili su klima i region. Sunčana, blaga mediteranska klima doprinosi uspješnoj poljoprivredi, pa je u kuhinji tog regiona najdominantnije povrće. Svježe povrće takodje zauzima važno mjesto u jelima Mediterana. Zavisno od oblasti najčešće se koriste patlidžan, artičoke,  bundeva, paradajz, mahunarke, crni luk, pečurke, bamija, krastavci i zelena salata. Povrće se upotrebljava pečeno, prženo, dinstano i svježe u salatama.

Smatra se najzdravijom, jer se pri pripremanju jela uglavnom koriste biljna ulja, među kojima dominira maslinovo. Stabla maslina rasprostranjena su u Mediteranu i maslinovo ulje je proizvod koji se najviše izvozi iz tih zemalja, s toga su masline redovan i nezaobilazan sastojak mediteranskih jela.

Blizina Sredozemnog mora nam omogućava uvijek svježe morske specijalitete. Upravo zbog toga česti, a i nama omiljeni mediteranski specijaliteti na trpezama su riba i morski plodovi.

Meso se međutim koristi u manjim količinama i uglavnom se sprema na žaru.

U malo većoj mjeri se koriste mliječni proizvodi: mlijeko, sir, jogurt…

Od začina se najcesce koriste: bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmarin, majoran, peršun, mirodjija, nana, bijeli luk, estragon, korijander i safran.

Mozemo čak i reci da su najvažnije karakteristike mediteranske kuhinje ovi začini, koji nam bude sva čula i upravo oni mediteransku kuhinju svojim mirisima čine posebnom.

Sve vrste tradicionalnih I modernih specijaliteta mediteranske kuhinje u svojoj ponudi ima Hotel Helada. Uživanje u najfinijim ukusima iz našeg mora, pripremljenim u soli, na žaru, tavi… ni vrhunske poznavaoce ove kuhinje ne ostavlja ravnodušnim.