ponuda10
Belani bb, 85320 Tivat, Crna Gora

Blog

hotel09
23 avg

Hotel Helada – “Zvijeda medju oblacima”

HELADA SA STANOVISTA TVORCA PROJEKTA


Osnovni podaci: HOTEL“HELADA“

–          Autor projekta: Arh. Kosto Vukalović,d.i. „KOV-ATELJE“ d.o.o. Nikšić

–          Investitor projekta:“Helada Mont“d.o.o. Nikšić

–          Godina projektovanja:2014./2015.

–          Godina realizacije:2015./2016.-Zvijezda među oblacima-

Rekonstrukcijom stambenog objekta u zoni luke “KALIMANJ“, neposredno uz magistralni put, u zoni“C“ centra grada Tivta, interpolacijom lokacijskih karakteriistika , nastao je hotel „Helada“.

Hotel je po kategorizaciji HOTEL 4*,a po vizuelnoj percepciji, zvijezda među oblacima, kako se čulo na svečanosti otvaranja Objekta. Misleći prije svega na mjeru: niti malo,niti veliko..ni na obali,ni daleko od obale, niti to , a ni kontra od toga, sve u skladu i po mjeri savremene potrebe za estetskom prepoznatljivosti i funkcionalnom potrebom.
U svakom slučaju dominira neravnodušnost gosta ili posmatrača.

Četvoroetažni objekat koji je po funkciji u prizemlju podređen uslugama spremanja i konzumiranja hrane i pića, a sledeća tri etaža ukusno opremljenim smještajnim jedinicama. Veza interijera i eksterijera je primijetna i jasna sa naslućenom transparentnošću, a u isto vrijeme i zaštićenom intimnošću.
Stilizovani jarboli sa južne i sjeverne strane, obloženi tikovinom, kovane ograde terasa, balkona i stepeništa, pažljivo biranim staklenim površinama ,ravnom svijetlom površinom fasada, sedimentnom kamenom oblogom, a sve to ispod krova i kosog i ravnog, modeliranog zlatnim rezom završava skladom vizuelno naglašenih i skrivenih formi plašta ovog objekta.

Unutrašnjost objekta je karaktera naglašene funkcionalnosti, a istovremeno pažljivo biranih detalja po formi, materijalizaciji i koloritu.

Instalacije objekta su urađene po principu „pametne kuće“ sa visokim nivoom energetske efikasnosti.
Opisati spoljašnost objekta bi možda značilo uspostaviti granice struktura, prije svega, i to bi bilo sasvim obično da nije i ta granica pomjerljiva.
Drugačije rečeno, nema granice između objekta i uređene okoline, bez obzira da li se radilo o rastinju koje štiti od buke i odvaja magistralni put od uređenih terasa, platoa, parkinga, ili o pažljivo oblikovanim funkcionalnim objektima eksterijera. U pravom smislu objekat čini čitava lokacija ili urbanistička parcela u punom smislu toga značenja.
Kada bi opisivali utisak koji objekat ostavlja na posmatrača, vjerovatno bi bilo utisaka različitih koliko i posmatrača.
To nebi bilo ništa čudno de se ne javlja, novim posmatranjem objekta, novi utisak, pa i samom autoru ovoga teksta.

Kosto Vukalovic
d.i. „KOV-ATELJE“ d.o.o. Nikšić