ponuda10
Belani bb, 85320 Tivat, Crna Gora

Blog

zemlja-vina
15 maj

Crna Gora zemlja vina – interesantne činjenice

Ko je na prostorima Crne Gore prvi zasadio vinovu lozu? Stari Grci, Rimljani, Sloveni, ili oni koji su ovdje možda oduvijek bili i koji su se u moru vremena srodili sa našim Slovenskim precima?

Možda to nikada nećemo saznati, ali možda nije ni toliko važno, jer hiljadama godina unazad ovdje raste vinova liza i rađa vino koje priča priču o svom zavičaju: „Ovo je Crna Gora. Zemlja vina!“

Jedinstveno crnogorsko podneblje, smješteno između Jadranskog mora, Skadarskog jezera I visokih planina u zaleđu, stvara uslove za rađanje autentičnih, raskošnih vina posebnog karaktera. Zato za njih i važi izreka da “Sve svoje nose sa sobom”!
Prije 1.800 godina, rimski imperator Marko Aurelije Prob je zabilježio: „Vino iz okoline Skadarskog jezera ne da stariti, produžava život, zatvara rane na tijelu i srcu“!

Na dnu Bokokotorskog zaliva, 2009.godine, pronađene su amfore na potopljenim brodovima iz vremena I-III vijeka nove ere u kojima se prenosilo vino iz Crne Gore.

Za crnogorsko vino počinje novo doba od XIX vijeka kada crnogorski knjaz Nikola Petrović daje svoju podršku širenju vinove loze uredbom: „Da svaki vojnik iz mjesta gdje loza može rasti zasadi po dvije stotine čokota“.

Već od 1907.godine na međunarodnoj izložbi vina u Londonu, crnogorskiu vranac osvaja prvu nagradu.

Od polovine XX vijeka razvoj vinogradarstva u Crnoj Gori predvodi kompanija „13.jul- Plantaže“.

Vina Plantaže u sebi kriju priču o jedinstvenom podneblju, o kamenitom vinogradu na Ćemovskom polju, priču o Vrancu.